Det Norske Akademis Ordbok

kjøleskapet

71 treff

  • blandevann

    substantiv (mineral)vann som brennevin utblandes med ...
  • plastfilm

    substantiv tynn hinne av plast, særlig i form av ruller til husholdningsbruk ...
  • avrime

    verb fjerne rim fra ...
  • kjeksbunn

    substantiv kakebunn laget av knuste kjeks og smeltet smør ...
  • kalverull

    substantiv kjøttpålegg av kalv ...
  • suppesløyd

    substantiv skolekjøkken ...
  • tranflaske

    substantiv flaske med, til (medisin)tran ...
  • magerost

    substantiv ost med lavt fettinnhold jf. mager ...
  • rabarbrasaft

    substantiv saft laget av rabarbra ...
  • salathode

    substantiv hode på salat ...
  • menneskehode

    substantiv et menneskes hode ...
  • kjøleskap

    substantiv matvareskap med kjøleanlegg (som holder temperaturen på ca. 4 °C) jf. fryseskap, svalskap ...
  • morgenutgave

    substantiv utgave av avis som er tilgjengelig om morgenen ...
  • restemat

    substantiv mat, måltid av rester jf. matrest ...
  • sekspakning

    substantiv pakning som inneholder seks stykker av noe bestemt jf. tipakning, tjuepakning ...
  • handlevogn

    substantiv vogn til å skyve foran seg, som kunder triller varer i frem til kassen jf. handlekurv ...
  • tournedos

    substantiv skive av oksefilet stekt som biff ...
  • kjøleskapsgrøt

    substantiv grøt hvor ingrediensene blandes sammen for så å godgjøre seg i kjøleskapet over natten jf. dynegrøt ...
  • enliter

    substantiv beholder (spann, kartong, flaske, seidel o.l.) som rommer én liter, forbrenningsmotor med 1000 kubikkcentimeters slagvolum ...
  • tetraeder

    substantiv legeme begrenset av fire trekanter, noe som har form som et tetraeder ...
  • fruktkake

    substantiv kake med syltede eller tørkede frukter ...
  • avsaget

    adjektiv som er saget av ...
  • cottage cheese

    substantiv mild, mager ostetype ...
  • karamellpudding

    substantiv dessertpudding av melk, fløte, egg, sukker og vanilje, servert med karamellsaus ...
  • fiskekabaret

    substantiv kald rett av kokte fiskestykker (ofte også med reker eller hummer) i gelé (av fiskekraft eller kjøttkraft) ...
  • annenmann

    substantiv person som kommer som, er nr. 2 jf. førstemann, and, ander ...
  • ammetåke

    substantiv ukonsentrerthet og glemskhet i tiden etter en fødsel ...
  • katastrofeområde

    substantiv område som er rammet eller truet av en større katastrofe (og derfor krever ekstraordinære offentlige og private hjelpetiltak) ...
  • jordbæris

    substantiv iskrem med jordbærsmak ...
  • fjerndiagnostisere

    verb stille diagnose uten personlig, direkte kontakt ...
  • plastfolie

    substantiv tynn duk av myk plast ...
  • avise

    verb befri for is ...
  • koldtbord

    substantiv bord dekket med mange retter (mest kalde) jf. buffé ...
  • brownie

    substantiv myk sjokoladekake stekt i langpanne og oppdelt i ruter, gjerne tilsatt hakkede nøtter ...
  • marinere

    verb legge ned i marinade, beskadige (varer) ved sjøvann (under havari) ...
  • tunfisk

    substantiv makrellstørje, tunfisk som handelsvare og næringsmiddel ...
  • mumse

    verb gomle, mimre ...
  • snøfonn

    substantiv haug av snø ...
  • smøremyk

    adjektiv som lett lar seg smøre utover (med kniv) ...
  • guffen

    adjektiv ubehagelig, ufyselig, kald, lumpen ...
  • modning

    substantiv det å modne jf. kjønnsmodning ...
  • inneholde

    verb holde tilbake, ha som innhold ...
  • innskytelse

    substantiv plutselig tanke, idé ...
  • rappe

    verb (raskt) snappe, nappe (til seg) (noe som tilhører, tilkommer andre), knipe ...
  • messing

    substantiv gult metall, dannet ved legering av kobber og sink, (fellesbetegnelse for) blåseinstrumenter av metall i et orkester (f.eks. trompet, trombone), jf. brass, politi (med blanke ...
  • skraphaug

    substantiv haug, dynge av bortslengt skrap og skrammel, gammelt, skrøpelig fremkomstmiddel ...
  • kork

    substantiv glatt og bløt bark av korkeik, tilvirket stykke av denne barken, brukt bl.a. til å lukke halsen på en flaske, gjenstand med samme funksjon sekundært hudvev a...
  • fråtse

    verb bruke uhemmet av noe (særlig mat) ...
  • fløte

    substantiv fettrik del av melken som avsettes på overflaten når melken får stå i ro, jf. krem, rømme, det beste, fineste av noe jf. krem ...
  • fryseboks

    substantiv beholder hvor matvarer fryses ned og oppbevares ved lave temperaturer, jf. dypfryser og fryseskap, fryserom i kjøleskap, utvisningsboks ...
  • jazze

    verb spille jazz, danse til jazzmusikk, oppføre seg oppspilt, eksaltert ...
  • knurre

    verb frembringe en dyp, surrende lyd (særlig i sinne), frembringe en dyp, hul, drønnende, skurrende lyd si (noe) (sint) med dyp, grov stemmeuttrykke sin misnøye, ergrel...
  • lekker

    adjektiv innbydende, fin, hyggelig ...
  • container

    substantiv beholder til flytende eller fast vare, beholder med utstyr eller forsyninger som slippes fra fly til tropper på bakken stor, kasseformet beholder av metall til frakt og lagring ...
  • ise

    verb danne seg is(lag), bli dekket av (et lag med) is, komme kalde ilinger, bli, være fylt av en iskald følelse, fremkalle en iskald følelse, kjøle eller fr...
  • steke

    verb tilberede, lage (mat) over sterk varme og uten vann, til forskjell fra koke, bestråle med sterk varmebli bestrålt, varmet opp av solen (eller annen varmekilde), utsette (...
  • tine

    verb gå over i væskeform, ved varme få (tilbake) sin opprinnelige (bløte) konsistens, smelte, igjen bli vennlig, meddelsom, munter, lys til sinns smelte (snø...
  • brev

    substantiv skriftlig dokument som hjemler, bekrefter, erklærer noe, jf. diplom, lukket skriftlig meddelelse av privat eller offisiell karakter sendt med postvesenet eller med bud, skrift ...
  • gni

    verb stryke (frem og tilbake) over noe med et visst trykk, frembringe ved å stryke og presse, skubbe seg (forlegent) stryke ...
  • smake

    verb ha en bestemt smak, bli, være god, vekke velbehag spise eller drikke (en liten mengde av noe) for å prøve smaken av det, få føle, kjenne, skjelne ved ...
  • prikke

    verb stikke med (fint og) spisst redskap, stikke hull på eller i, påføre eller påstemple (førerkort) prikk for trafikkforseelse, markere med prikk ved hjelp...
  • rest

    substantiv (mindre) del (av sum, antall, mengde) som blir tilbake når en viss del er trukket fra, tall(størrelse) som blir igjen ved divisjon som ikke går opp, gjenværen...
  • helst

    adverb med størst lyst, snarest, oftest, jf. først og fremst, (som) det skal være ...
  • flytte

    verb føre (noe) fra ett sted til et annet, bevege seg skifte bolig, oppholdssted, reise fra sted til sted skifte tjeneste, stilling e.l. ...
  • stiv

    adjektiv som ikke (eller vanskelig) lar seg bøye, stri, som ikke (eller vanskelig) lar seg bøye eller bevege, ubøyelig, halt stramt hardnet, ufri, plutselig lammet, ubeve...
  • bunn

    substantiv nederste, avsluttende del som utgjør underside, flat kake av (stekt) deig som er nederste del av kake, pai e.l., nederste, laveste, avsluttende del (av fordypning, beholder, ra...
  • mål

    substantiv (oppgitt) dimensjon, tilmålt mengde, mengde målt på en bestemt måte, i en bestemt måleenhet, indikator, måleenhet som er satt lik 1 000 m2...
  • hvile

    verb være i hvile, innta uanstrengt, liggende stilling (under hvile) la få hvile, ro, rekreere seg ligge begravet (og uforstyrret), ha, være (midlertidig) stanset, ligge...
  • sette

    verb bringe (person) til å sitte, innta sittende stilling, innta sittende stilling i en nærmere angitt hensikt, for å gå i gang med et arbeid e.l., ta plass (i sitt...
  • åpen

    adjektiv som ikke er lukket igjen (med stengsel eller dekke), med dør(er) som ikke er lukket (eller låst), som mangler én eller flere vegger, ikke tildekket, lukket igjen, ...
  • en

    determinativ (kvantor), pronomen hvilken som helst, enhver (av den art eller gruppe som substantivet betegner) jf. cirka, omtrent ...

Viser treff 1 til 71 av 71 totalt