Søk

Veiledning

Ordbokartikkelen

En ordbokartikkel i NAOB innledes med selve oppslagsordet samt opplysning om hvilken ordklasse oppslagsordet tilhører.

Under disse opplysningene følger bøyning, uttale og etymologi. Sammensetninger har normalt ikke uttale og bøyning oppført. Disse opplysningene finner man ved å slå opp på sisteleddet. Sammensatte substantiver har ubestemt artikkel oppført.

Ordets betydning og bruk beskrives kronologisk og dels logisk og uten hensyn til frekvens. Under hver betydning gis en definisjon, samt eventuelt eksempler på bruk, gjerne en kombinasjon av redaksjonelle eksempler og sitater fra litteraturen gjennom 200 år.

Bruksmåter som er stilistisk markerte i moderne språk, har stilmarkører som «litterært», «foreldet», «muntlig» o.l. Bruksmåter som er knyttet til spesielle fagområder, har fagmarkører som «medisin», «fysikk» o.l. Fag- og stilmarkørene er alltid knyttet til oppslagsordet, ikke til definisjonen/synonymet som følger.

Faste uttrykk er plassert under betydningen de tilhører.

I lengre artikler er det laget innholdsfortegnelser for betydninger og uttrykk. Disse står øverst i artikkeldelen som beskriver ordets betydning og bruk. Her er de faste uttrykkene ordnet alfabetisk.

Søking

 • Du søker ved å skrive søkeordet inn i søkefeltet og trykke retur eller klikke på forstørrelsesglasset (søkeikonet) lengst til høyre.
 • Du kan søke på flerordsuttrykk. Søk på ta bølgen fører deg til uttrykket ta bølgen.
 • Når det ikke er haket av for «Fritekstsøk», søkes det blant oppslagsord inkludert variantformer, bøyde former og uttrykk. Når du haker av for «Fritekstsøk», utvides søket til å gjelde all tekst i ordboken.
 • Du kan bruke disse to jokertegnene:
  • * = null eller flere vilkårlige tegn. Søk på tram* gir treff på alle ord som begynner på tram-, f.eks. trampoline. Søk på *line gir treff på alle ord som slutter på -line, f.eks. trampoline.
  • ? = ett vilkårlig tegn. Søk på h?ge gir treff på hage, hege, hige, huge.
  • Jokertegnene kan kombineres. Søk på spi??ev* gir treff på spilleverk, spilleværelse, spinnevise, spinnevorte, spireevne, spirrevipp.
 • Du vil få treff på ord med bokstaver med diakritisk tegn (aksent o.l.) også om du søker på tilsvarende ord uten tegnet. Søk på curacao gir treff på curaçao.
 • Du kan søke inni en artikkel eller side som du har åpnet. Måten du gjør det på, avhenger av nettleser/operativsystem:
  • For Windows/PC: Tast ctrl+f. Det kommer opp et søkefelt.
  • For iPhone/iOs: Velg ikonet nederst på siden for å dele: alt . Det kommer opp alternativer i to rader. I den nederste raden: Velg «Finn på siden», med ikonet alt  . (Du må muligens dra raden fra høyre for å komme til ikonet.) Det kommer opp et søkefelt.
  • For Android-telefoner: Velg ikonet med de tre loddrette prikkene i øvre høyre hjørne: alt . Det kommer frem en liste med valgalternativer. Velg alternativet «Finn på side», et stykke nede i listen. Det kommer opp et søkefelt.

Navigering

Når du søker, kommer du rett til artikkelen dersom det bare er ett søketreff, og til en funnliste dersom det er flere søketreff. Når du klikker på treffet i funnlisten, kommer du til artikkelen. Nettleserens bakoverpil bringer deg tilbake til funnlisten.

Du kan komme fra en artikkel til eventuelle andre artikler med samme oppslagsord (homografer) ved å klikke på lenken «Likt stavede oppslagsord» over artikkelens øvre hjørne.

Kopiering og sitering

Kopiering fra artiklene gjøres i henhold til åndsverkloven. NAOBs opphavsmann er Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. Det er Kunnskapsforlaget som har forlagsrettighetene. Det er tillatt å kopiere til såkalt privat bruk uten at det avtales særskilt med opphavsmannen og forlaget. Ellers skal kopiering og gjenbruk avtales særskilt – ta kontakt med NAOBs redaksjon (se kontaktopplysningene på NAOBs forside).

Det er lov å sitere fra NAOB uten nærmere avtale, i henhold til Åndsverklovens paragraf om sitatrett.

Ved all kopiering og sitering skal man oppgi verkets navn: NAOB – Det Norske Akademis ordbok på en synlig måte.

NAOB = Tor Guttu et al. (red.): Det Norske Akademis ordbok. Oslo: Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. <https://www.naob.no> (angivelse av måned og år for oppslag, f.eks. mars 2019).

Verkets engelske navn er Norwegian Academy Dictionary, i løpende tekst the Norwegian Academy Dictionary.